Udbetaling af ferietillæg og fri bil satsændringer i 2021
Udbetaling af ferietillæg i 2021 er lidt anderledes grundet den nye ferielov. Samtidig er der også ændringer ved fri bil. Bare rolig, hos Amesto Payroll har vi naturligvis det store overblik. Bliv klogere på både ferietillæg og fri bil i 2021 ved at læse blogindlægget her.
Måske er udbetaling af ferietillæg ikke det, du tænker mest på. Nu hvor foråret hastigt nærmer sig, vil mange dog gerne holde lidt ferie. Både i forbindelse med diverse danske helligdage samt for at gribe muligheden for at nyde solen, når den endelig viser sig. Og så bliver udbetaling af ferietillæg pludselig højaktuelt igen!
I 2020 var vi igennem en såkaldt overgangsperiode, hvor der blev rettet ind fra den gamle ferielov til den nye. Men hvordan fungerer udbetalingen af ferietillæg så her i 2021, hvor den nye ferielov virkelig spiller ind? Det ser vi nærmere på herunder.
Hvornår udbetales ferietillæg i 2021?
Den nye ferielov siger, at ferietillæg enten skal udbetales i takt med, at en medarbejder afholder sin ferie (altså løbende) eller via to rater i maj og august 2021.
Udbetaling af ferietillæg i to rater
Sker udbetaling af ferietillæg i to rater, vil det helt lavpraktisk ske på følgende måde:
- Første udbetaling af ferietillæg i maj 2021 er den optjente saldo fra den 1. september 2020 til den 31. maj 2021.
- Andet ferietillæg udbetaling i august 2021 vil være for optjeningsperioden fra den 1. juni 2021 til den 31. august 2021.
Som det fremgår herover, udbetales langt den største den af ferietillægget altså i første rate, da denne er optjent over 9 måneder. Anden rate omfatter derimod kun en optjeningsperiode på tre måneder og vil derfor være markant lavere.
Husk også: Ved fratrædelse skal ferietillæg altid udbetales for de feriedage, medarbejderen allerede har afholdt.
Ferietillæg sats i 2021
Den gældende ferietillæg sats i 2021 er reelt som tidligere. Uanset hvornår ferietillægget udbetales – om det er løbende eller i to rater –svarer det til 1% af medarbejderens løn i den omhandlende periode.
Denne sats er fastlagt i ferieloven og er derfor reelt minimum. Der findes derfor mange grupper, der via deres overenskomst har aftalt et større ferietillæg. Dette vil typisk være udskilt som “det forhøjede ferietillæg” og udbetales ofte separat.
Du kan naturligvis altid kontakte Amesto AccountHouse og få mere information om udbetaling af ferietillæg, hvis du brænder inde med spørgsmål.
Fri bil i 2021
Der er også lidt ændringer til fri bil i 2021 efter der er vedtaget ændringer af satsen for den skattepligtige værdi af bilens anskaffelsespris og miljøtillæg. Ændringerne til fri bil består i, at satsen for beregningen af den skattepligtige værdi løbende vil ændres med en mindre procentsats. Samtidigt stiger miljøtillægget betydeligt over de næste par år, så der er flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du har fri bil.
Hos Amesto AccountHouse sikrer vi naturligvis, at vi med Payroll opdaterer de gældende satsændringer for beskatning samt ved miljøtillæg.
Ændringer for skattepligtig værdi ved fri bil i 2021
Nogle af de ændringer, der er kommet i forbindelse med fri bil i 2021, omhandler den skattepligtige værdi.
Helt konkret gælder det, at satserne på henholdsvis 25% og 20% af den skattepligtige værdi af bilens beregningsgrundlag (på under og over 300.000 kr.) ændres årligt frem til 2025.
Satsen på 25% vil blive reduceret med 0,5% om året frem til 2025, mens satsen på 20% forhøjes med 0,5% årligt frem til 2025. Både nedsættelsen og forhøjelsen vil ske første gang den 1. juli 2021.
Det endelig resultat af denne øvelse fører til, at der i 2025 kun vil være én sats på 22,5%, når vi taler skattepligtig værdi ved fri bil.
Miljøtillæg for firmabiler i 2021
Foruden ovenstående ændringer, vedrørende skattepligtig værdi, vil også procentsatsen for beregning af miljøtillægget blive ændret. Procentsatsen er i skrivende stund på 150%, men den sats bliver årligt forhøjet for alle firmabiler frem til 2025.Miljøtillægget vil gennem årene blive ændret til følgende procentsatser:
- 2021 forhøjes satsen til 250%.
- 2022 forhøjes satsen til 350%
- 2023 forhøjes satsen til 450%
- 2024 forhøjes satsen til 600%
- 2025 forhøjes satsen til 700%
Også her er det fra den 1. juli 2021, tillægget første gang forhøjes. Dermed går miljøtillæg procentsatsen fra nu at være 150% til i 2025 at skulle udgøre 700%.
Det var lidt ”kort og godt” om både ferietillæg og fri bil i 2021.
Har du spørgsmål til udbetaling af ferietillæg eller beregninger i forbindelse med fri bil?
Regler om ret til fravær og barselsdagpenge
Både de aktuelle og nye regler i barselsloven omhandler helt overordnet retten til fravær og retten til barselsdagpenge. Det er to forskellige områder, der har hver sit regelsæt, og langt de fleste ændringer omhandler barselsdagpenge.
Ændringer i “Ret til fravær” regler i den nye barselslov:
Vi gennemgår lige de overordnede regler under “Ret til fravær” og belyser, hvor der er sket ændringer, og hvor alt er som før.
- Efter de nye regler i barselsloven vil alle gravide fortsat have ret til 4 ugers graviditetsorlov inden fødslen. Her er altså ingen ændring.
- Når barnet er født, har moren også stadig pligt til at holde 2 ugers barselsorlov i forbindelse med fødslen. Herefter har moren ret til at holde 8 ugers barselsorlov. Altså i alt 10 ugers barselsorlov. Dette er en ændring fra de tidligere regler, hvor moren før havde 14 ugers barselsorlov. Længden på morens barselsorlov er altså reduceret med 4 uger.
- Faren/medmoren har også stadig ret til at holde to ugers fædre-/medmor-orlov i sammenhæng med barnets fødsel, så der er ingen ændring.
- Hver forælder har desuden fortsat ret til 32 ugers yderligere fravær, så der er heller ingen ændring under de nye regler.